תקרית העב”ם בברקשייר ושפילד (1969): עדויות, זכרונות ומונומנט מסתורי


ביום חמישי, 1 בספטמבר 1969, התרחש אחד האירועים המוזרים והמפורסמים ביותר בתולדות מסצ’וסטס – וכנראה גם ארצות הברית כולה. מדובר בתקרית עב”ם רבת־עדויות שאירעה באיזור שבין מחוז ברקשייר לעיר שפילד, כ-250 ק”מ מערבית לבוסטון.

מה קרה בשעות אחה”צ בברקשייר?

בשעות אחר הצהריים, נסעו שתי נשים באיזור הכפרי של ברקשייר. לפתע הבחינו באורות בהירים מאוד מול הרכב. כשהתקרבו, האורות התגברו בעוצמתם עד כדי כך שנאלצו לעצור בצד הדרך. הן יצאו מהרכב – ומולן ריחף בשקט עצם עצום ללא חלונות, ללא רעש, ללא הסבר.

לאחר זמן מה, העצם התרומם ונעלם במהירות.

משפחת ריד והמפגש הבלתי מוסבר

בערב אותו היום, משפחת ריד חזרה מהמסעדה המשפחתית בשפילד לביתה. ברכב היו תומס ריד בן ה-9, אחיו מתיו, אמם ננסי שנהגה וסבתם שישבה לידה. כשעברו על גשר עץ מקומי, הבחינו באור חזק שבקע מגדת הנהר. מיד לאחר מכן ראו שני עצמים בלתי מזוהים: האחד לבן ו”ירה” קרני אור, והשני כדור כתום מרחף.

פנים הרכב הואר כאילו היה אור יום. זה היה הזיכרון האחרון שלהם.

“מצאתי את עצמי בסככה ענקית עם קירות קעורים”

כשתומס התעורר, הוא מצא את עצמו בסככה מוזרה בגודל של מגרש פוטבול, מוארת באור פלורסנט לבן. הוא ובני משפחתו הובלו במסדרון והוכנסו לחדר עם קירות קעורים. רק כעבור שלוש שעות חזרו למציאות – כשכולם שוב ברכב, אך במבנה שונה: הסבתא נהגה, האם ישבה לצידה, והמנוע כבוי.

עשרות עדים נוספים – ודיווחים לתחנת הרדיו

כ-40 אנשים נוספים ממחוז ברקשייר דיווחו באותו היום על תצפיות דומות: חפצים בצורת צלחות מעופפות שביצעו תמרונים בלתי מוסברים בשמיים. חלקם אף טענו כי חוו “קפיצות זמן” או אובדן תחושת זמן. למחרת, תלמידים רבים ציירו את הצלחות שראו – והמקומיים הציפו את תחנת הרדיו בדיווחים.

המונומנט – והסערה הציבורית

תומס ריד הפך לעד המרכזי של האירוע. בשנים הבאות הוא שכנע את תושבי שפילד להקים מונומנט – פסל של צלחת מעופפת עם אורות – בדיוק במקום בו התרחש המפגש. אך לאחר מספר שנים, ובעקבות לחץ מצד תושבים שהתנגדו לעיצוב הפסל, הוסר המונומנט על ידי הרשויות.

למה האירוע בברקשייר נחשב לייחודי?

האירוע בברקשייר נחשב עד היום לאחד ממקרי העב”מים המפורסמים בארצות הברית – בין היתר בגלל מספר העדים, אמינותם, התיאורים החופפים, והעניין המתמשך שהוא מעורר בקרב חוקרי תופעות בלתי מוסברות. מדי שנה פוקדים את גשר העץ המפורסם סקרנים, מטיילים ויודעי דבר.