תרגום: אביטל בר – ממופון ישראל

כתבתו של T.L.Keller, עניינה אותי במיוחד. הייתה לי תחושה שהמידע בה יעורר שאלות בעיקר לאור מה שקורה היום עם הקמת כח החלל, מאזן הכוחות בעולם ואפילו הופעתה של מגיפת הקורונה כנשק המוני. ניתן לנו אומדן כלשהו על קצב הפיתוח הטכנולוגי של חימוש החלל משנות ה-50 ועד שנות ה-2000. להלן סיכום ונושאים מרכזיים שדובר עליהם:

מי מאיתנו צפה וזוכר עדיין את תוכניתו של וולט דיסני בה הוא מופיע לצד המדען הגרמני, וורנר פון בראון ליד דגם של "דונאט" שנועד לייצג את מבנה "תחנת החלל" הראשונה, פרי המצאתו ופיתוחו של פון בראון. האחרון טען בכנס בוושינגטון ב-1952 כי על ארה"ב לאייש את תחנת החלל לצורך ניטור אחר שיגור טילים גרעיניים במקרה הצורך במסלול המקיף את כדוה"א, וזאת ליצירת עליונות על בריה"מ בזמן המלחמה הקרה. בכנס הזה השתתפו לשכת המסחר ומנהיגי האיגודים הגדולים באמריקה, השגריר לשעבר אברל לורנס, שני חברי קבינט וכן אדמירל חטיבת המבצעים של חיל הים..! (להזכירכם, 1-MJ היה ולא אחר מאשר אדמירל Rosco H. Hillenkoeter קצין בכיר בחיל הים).

ולמה חשוב לדעת את זה? כי חיל הים של ארה"ב הקדיש משאבים רבים לפיתוח נכסי חלל וזאת במקביל לחיל האוויר באופן ממודר ביותר ב-70 השנים האחרונות.

ומה קרה מאז 1983, שנת ההכרזה על תוכנית "מלחמת הכוכבים"? 5 חודשים לאחר נאומו של רונלד רייגן כבר פעל הקונגרס לחקיקת בדיקה ופריסה של לווינים שיפעלו נגד פגיעת טילים וזאת בהמלצת הפנטגון. ב-2007 גם סין השיקה את תוכנית הנשק הצבאי שלה נגד לווינים כך שחימוש החלל כבר היה בעיצומו. והנה לפני כשנתיים (2017) המליץ הפנטגון על הקמת כח חלל. גם פיקוד חיל הים ופיקוד חיל האוויר התנגדו לכך מאחר והיה חשש מאיגום משאבים ושינוי סדרים שהיה מנוגד לדרך הפעולה הממודרת כל כך של שני החילות אשר עובדים כל אחד על פרויקטים סודיים ביותר משלו. 

הארגון שפעל במסגרת "מלחמת הכוכבים" של רייגן, ה-SDI –Strategic Defence Initiative, היוזמה להגנה אסטרטגית, הציעה הגנה מהתקפת טילים משולבת טילים מן החלל ומן הים ע"י צוללות. הארגון המתחרה, MAD – Mutual Assured Distruction, הדגיש יותר את עניין ה"הרתעה" מאשר "הגנה". לאחר שינויי מבנה נוספים בין הארגונים ב-2002 נוצרה ה-MDA – Missle Defence Agency וה-SDI  פיקח על ה-ISTO – Innovative & Technology Office  שעסק יותר בצד המדעי והשקיע במחקר במעבדות לאומיות, אוניברסיטאות ובתעשייה. תוכניות אלו היו תוכניות מפתח למימון מחקר סודי ביותר בתחומי הפיסיקה ואנרגיה גבוהה, סופר מחשוב, חומרים מתקדמים ועוד.

תארו לכם שבשנות ה-80 אנו יכולים לנקוב בשישה תחומי מחקר מרחיקי לכת של סוגי נשק בחלל תחת פיקוחו של SDI: X-Ray Lasers, לייזר וניסויי מראה שפותח ב-1985 והוגדר כמערכת ממוקדת אנרגיה, לווין העובד על אנרגיה נמוכה ומזהה הפרעות לייזר ועוקב אחר טילים בליסטיים, קרן חלקיקי נויטרון שפותחה ב-1989 ותפקדה באופן מבצעי בחלל, רובה בעל מהירות-על הממיר אנרגיה חשמלית לקינטית ויכול לירות טילים קטנים במהירות עצומה בעוצמה שיכולה לחדור טנק במהירות 2.4 ק"מ לשנייה ומעט צורך בטעינה. נשק נוסף הוא "חלוקי אבן מבריקים", לווין שאינו עובד על כוח גרעיני, "מקלו של אלוהים", נשק שאינו מבוסס על כוח גרעיני שיכול להיות משוגר מן החלל במהירות פי 10 ממהירות הקול, לחדור בונקרים באופן כירורגי, פיתוח שהחל בשנות ה-50 ונמשך עד 2003.

כל המידע הזה הוא פיתוח שנעשה לפני כ-30-40 שנה!  אז תארו לכם מה הומצא, פותח, נחקר ונפרס בחלל מאז?  איזו התקדמות אנו מצפים שנעשתה ב-25 השנה האחרונות?..

אמנת החלל החיצון, The Outer Space Treaty, נחתמה בשנת 1967 ועליה חתומות ארה"ב, אנגליה, רוסיה ו-109 מדינות. עיקר האמנה מדבר על מניעה של הצבת נשק גרעיני בחלל וכן אסורה כל פעילות צבאית מלחמתית בחלל וחימושו לרבות הצבת נשק המוני כגון: כימי, ביולוגי או גרעיני. השימוש בירח ובגופים השמימיים יעשה לצרכי שלום כשהחלל משמש למחקר בלבד וע"י כל האומות באופן שווה. לכן, הפיכת החלל לאזור צבאי אינה דומה להפיכתו לאזור חמוש. ההגבלות היחידות הן על נשק המוני אבל לא על דברים אחרים. עמדתו של ארגון Mufon היא ששום סוג של נשק אינו צריך להיות מוצב בחלל וכל פעילות בו צריכה להיעשות בשלום ובאחווה.

הסמלים הם מן הימני: סמל הסדרה האגדית "מסע בין כוכבים", כוח החלל האמריקאי 2019, סוכנות החלל הסיני, ולכן, מצאתי לנכון להוסיף גם את הפדרציה הרוסית לענייני חלל – רוסקוסמוס, הסוכנות היפנית לחקר החלל, והארגון ההודי לחקר החלל!.. מה דומה ומה שונה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *